perjantai 21. marraskuuta 2014

Nyt täytyy keskittyä yrittämisen tukemiseen!

Suomalaisen yrittäjyyden uusi aika täytyy alkaa nyt. Kaikkien yritysten toimintaedellytyksiä täytyy vahvistaa. Se on ainoa mahdollisuus vahvistaa Suomen taloutta ja kasvattaa työllisyyttä. Suomessa on hyvä koulutusjärjestelmä, mutta sen realisointi yrittämisenä on hyvin heikkoa. Mistä se johtuu?

Ensinnäkin ihmiset ovat tottuneet työntekijän turvalliseen asemaan ja oman yrityksen perustaminen koetaan hyvin riskialttiina. On totta, että yritystoiminta sisältää omat riskinsä ja edellyttää paljon työtä. Mutta uskon, että moni Suomessa asuva olisi kiinnostunut myös yrittämistä, jos saisi esim. verohelpotuksia ja yrittäjien asemaa korostettaisiin enemmän. Suomessa työntekijöiden asemaa on perinteisesti korostettu. Kuitenkin jokaisen työntekijän tulee olla työnantajalleen kustannusten arvoinen ja myös työntekijöiden tulee tiedostaa tämä asia. Moni työntekijä maksaa työnantajalleen kaikkine kustannuksineen yli 3 000 euroa kuukaudessa, joten on ymmärrettävää, että keskisuuri ja erityisesti pieni yritys joutuu miettimään työntekijän palkkaamista kauan.

Ehdotan siis, että teemme uusia rakenteellisia muutoksia työnantajien tukemiseksi ja työllisyyden kasvattamiseksi. Siihen kuuluisimm. työsuhteen solmimiseen liittyvien ehtojen joustavoittamista. Yrittäjän asema tulisi olla myös turvattu. Siispä pienten ja keskisuurten yrittäjien oikeuksia irtisanoa työsopimuksia tulisi helpottaa ja esimerkiksi työsuhteen koeajan pituutta voitaisiin kasvattaa.
Tärkeintä olisi kuitenkin se, että yrittäjällä olisi varaa palkata uusi työntekijä eli yrittäjä kykenisi kantamaan työntekijästä seuraavat taloudelliset kustannukset. Niiden suhteen valtio voisi tukea pienyrittäjiä tarjoamalla verohelpotuksia yhtiön verotuksessa esim. 3 % yhtiön voitosta ko. palkkausvuodelta tai 2 % vähennys henkilökohtaisen yrityksen vuotuisassa verotuksessa.

Kansainvälistymisessä keskisuuria yrityksiä täytyy kannustaa viemään tuotteita laajemmin EU:n markkinoille ja kauemmas. EU:n sisämarkkinoita täytyy myös laajentaa koskemaan energiataloutta ja digitaalitaloutta. Siihen imuun täytyy Suomenkin lähteä mukaan. Suomessa on jo nyt hyvää nostetta teknologiateollisuuden vientituotteista kuten Slush-messuille nähtiin noin viikko sitten. Tämä kaikki teknologinen osaaminen täytyy vain osata hyödyntää yrityselämässä. Valtion tulee panostaa tähän osa-alueeseen voimakkaasti, jotta yritykset uskaltavat perustaa uusia kauppasuhteita ja hankkia kansainvälisiä kontakteja. Riskien ottaminen edellyttää myös tietoa ja taloudellista pääomaa.Valtio voisi tukea yrityksiä pääoman hankkimisessa ja yrityksen laajentamisessa. Finnvera Oy tekee Suomessa tätä työtä, mutta toiminnan täytyisi kasvaa selvästi.

Tällä hetkellä Suomesta puuttuu satoja keskisuuria yrityksiä, jotka voisivat työllistää nykyisiä työttömiä. Yrittäminen oman pienen liiketoiminnan kautta on myös yksi ratkaisu nykyisille työttömille, jotka eivät kykene saamaan työtä vapailta markkinoilta. 

Valtion tulee keventää ansiotuloveroja edes vähän kotimaisen kysynnän lisäämiseksi, joka lisäksi tarvitan vientiä työllisyyden kasvattamiseksi. Työntekijöiden palkkatasoa ei saisi tällä hetkellä nostaa vaan pikemminkin täytyy hillitä yritysten työntekijäkustannuksia. Mielestäni Suomen tulee kohdistaa nykyiset resurssinsa etenkin sellaisiin kohteisiin, jossa ne tuottavat lisää rahaa. Työllisyyden tukeminen sekä yrittäjyyden tukeminen ovat juuri sellaisia.

Tässä poliittisessa tilanteessa tarvitaan todella monia isoja muutoksia, jott saisimme uutta kasvua. Suomen talouden on pakko kasvaa, tämän hetkinen tilanne ei riitä. Ei ole mahdollista jatkaa samalla tavalla. Julkisen talouden tasapainottamiseen kuuluu hyvin monia kysymyksiä liittyen menopolitiikkaan. Todennäköisesti olisi taloudellisesti järkevää esimerkiksi liittyä Natoon ja vähentää maanpuolustuksen menoja. Nykyistä hallitusta kritisoidaan isojen muutosten tekemisen puutteesta. Voimme kuitenkin huomata siitä miten paljon isot muutokset vaativat vahvaa näkemystä ja yhteistyötä asioiden ajamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti